Šéf britskej diplomacie rokoval s ekvádorským viceprezidentom o Assangeovi

30.08.2012 Celý región

Londýn 30. augusta (TASR) - Britský minister zahraničných vecí William Hague rokoval dnes v Londýne s viceprezidentom Ekvádora Leninom Morenom o osude zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý sa už vyše dvoch mesiacov ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v britskej metropole, obávajúc sa vydania na trestné stíhanie do Švédska.

Rokovania sa uskutočnili pri príležitosti účasti ekvádorského viceprezidenta na otváracom ceremoniáli paraolympijských hier, ktorý sa konal v stredu večer.

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí podľa agentúry DPA uviedol, že obaja lídri sa zhodli na pokračovaní rokovaní s cieľom nájsť "diplomatické riešenie" patovej situácie.

Ekvádor udelil Assangeovi politický azyl. Austrálčan Assange sa od 19. júna ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve a vyhýba sa tak vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať v súvislosti s obvinením, že sa v škandinávskej krajine dopustil sexuálnych trestných činov.

Assange má podozrenie, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, ktoré rozhneval zverejnením ich tajných diplomatických depeší na webovej stránke WikiLeaks. Assange sa tiež obáva, že v USA by bol ohrozený jeho život.
 

Vyberte región